Hoe gaan social media platforms om met het overlijden van gebruikers?
In een tijd waarin ons leven zich steeds meer online afspeelt, rijst de vraag: wat gebeurt er met je social media-profielen als je komt te overlijden? Verschillende platforms hebben hun eigen beleid en procedures om met het overlijden van gebruikers om te gaan. In deze blog bespreek ik hoe Facebook, Instagram, TikTok en LinkedIn omgaan met accounts van overleden personen.
Facebook: herdenkingspagina of verwijdering
Facebook biedt twee opties voor nabestaanden: het omzetten van een profiel naar een herdenkingspagina of het definitief verwijderen van het account.
-
Herdenkingsstatus: Een herdenkingspagina zorgt ervoor dat het profiel blijft bestaan, maar beveiligd wordt. De naam krijgt de toevoeging “Ter nagedachtenis aan” en vrienden en familie kunnen herinneringen delen. Een eerder aangewezen ‘erfeniscontactpersoon’ kan beperkte beheertaken uitvoeren, zoals het vastzetten van berichten en het wijzigen van de profielfoto.
-
Verwijdering: Familieleden kunnen met een officieel verzoek en documentatie het account volledig laten verwijderen. Dit kan worden aangevraagd via de volgende link: Facebook verzoek indienen.
Instagram: herdenkingsstatus of verwijdering
Omdat Instagram onderdeel is van Meta (voorheen Facebook), hanteert het platform een soortgelijk beleid.
-
Herdenkingsstatus: Een Instagram-account kan op verzoek worden omgezet in een herdenkingsaccount. Het account blijft zichtbaar, maar kan niet meer worden gewijzigd.
-
Verwijdering: Nabestaanden kunnen via een formulier een verzoek indienen om het account te laten verwijderen, mits zij bewijs van overlijden kunnen overleggen. Dit kan via de volgende link: Instagram verzoek indienen.
TikTok: geen herdenkingsstatus, alleen verwijdering
TikTok biedt geen mogelijkheid om een account als herdenkingspagina te behouden. Het enige wat nabestaanden kunnen doen, is een verzoek indienen om het account te laten verwijderen. TikTok zal dan, na verificatie, het profiel verwijderen.
LinkedIn: professionele nalatenschap verwijderen
LinkedIn heeft geen herdenkingsoptie, maar nabestaanden kunnen een verzoek indienen om het account van een overleden persoon te laten verwijderen. Dit gebeurt via een formulier waarbij informatie over de overledene en een bewijs van overlijden nodig zijn. De aanvraag kan worden gedaan via deze link: LinkedIn verzoek indienen.
Wat kun je bij leven regelen?
Hoewel de meeste mensen hier niet direct over nadenken, is het verstandig om je digitale nalatenschap te plannen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
- Erfeniscontactpersoon instellen op Facebook zodat een vertrouwd persoon je account kan beheren.
- Inloggegevens opslaan op een veilige plek of via een digitale kluis, zodat nabestaanden weten wat jouw wensen zijn.
- Social media-testament opstellen, waarin je aangeeft wat er met je accounts moet gebeuren na overlijden.
Social media-platforms hebben uiteenlopende regels voor accounts van overleden personen. Facebook en Instagram bieden een herdenkingsstatus, terwijl LinkedIn en TikTok accounts alleen verwijderen. Door bij leven je digitale nalatenschap te regelen, kun je voorkomen dat nabestaanden met onzekerheden achterblijven.
Wil jij al nadenken over jouw digitale nalatenschap? Deel je gedachten in de reacties!