Begrafenis
Vanuit traditionele en religieuze overwegingen kan men kiezen voor een begrafenis. Maar ook vanuit persoonlijke voorkeur of sociale redenen kan men deze keuze maken.
De begraafplaats
Een begraafplaats biedt uw nabestaanden een fysieke gedenkplaats. Het kan voor u en uw nabestaanden een plek zijn van rust en troost, u bent weer even dichtbij uw dierbare. Een plek waar u altijd naar toe kunt om herinneringen op te halen. In de regio zijn er diverse begraafplaatsen ieder met hun eigen sfeer en karakter. Zo zijn er kerkelijke, gemeentelijke en natuurbegraafplaatsen.
Het regelen van een begrafenis
U kiest zelf uw begraafplaats. Kerken hebben meestal hun eigen begraafplaats. Gemeentelijke begraafplaatsen hebben vaak een algemeen, katholiek, protestants en islamitisch gedeelte. Bij veel begraafplaatsen kunt u zelf de ligging van het graf kiezen. Het graf komt op naam van een van de nabestaanden. Een algemeen graf wordt gedeeld met een andere overledene. Hiervan bepaalt de beheerder van de begraafplaats de plek en volgorde.
Wat gebeurt er na de begrafenis?
Direct na de begrafenis wordt het graf gesloten. Er geld een wettelijke grafrust van minimaal 10 jaar. Daarna mag het graf eventueel worden geruimd. Dit gebeurt vaak bij algemene graven. Bij een particulier graf kunt u het grafrecht voor bepaalde tijd verlengen of voor onbepaalde tijd afkopen.
Een duurzame begrafenis
Een mooi en duurzaam alternatief is de natuurbegraafplaats. Die geeft het lichaam als het ware terug aan de natuur. Er is eeuwige grafrust: het natuurgraf is en blijft onderdeel van de natuur. Op een natuurbegraafplaats zijn bepaalde dingen niet of juist wel mogelijk. Denk aan biologisch afbreekbare begrafenismaterialen en biologische kleding. U mag er geen grafmonument plaatsen.
Het plaatsen van een grafmonument
U bepaalt zelf wat er op het graf komt. Omdat de grond eerst moet inklinken en dus verzakking van het grafmonument te voorkomen is het verstandig om minimaal 3 maanden, liefst langer te wachten met het plaatsen van een grafmonument. U kunt natuurlijk altijd een tijdelijke grafmarkering plaatsen zodat de naam van uw dierbare toch te zien is. Het is overigens niet verplicht een grafmonument te plaatsen. Begraafplaatsen hebben over het algemeen hun eigen regelement, u doet er goed aan om u vooraf te laten informeren..
Kosten van een begrafenis
De kosten van een graf kunnen sterk variëren afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt. Hier is een overzicht van de belangrijkste kosten van een begrafenis:
Grafrechten:
De kosten voor het recht om een graf te gebruiken. Dit kan variëren afhankelijk van de locatie en de termijn (bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar). De kosten voor grafrechten variëren aanzienlijk per gemeente en regio. Gemiddeld ligt het bedrag voor een graf tussen de
€ 1.000 en € 2.000.
Grafdelving
De kosten voor het openen(graven) en sluiten van het graf. Ook deze kosten variëren sterk per gemeente of zelfs per begraafplaats.
Onderhoudskosten
Doorlopende kosten voor het onderhoud van de begraafplaats en het graf. Deze kosten omvatten meestal het onderhoud van het individuele graf (zoals het schoonmaken van de grafsteen en onkruidverwijdering) en een bijdrage aan het algemene onderhoud van de begraafplaats. Dit laatste betreft het onderhoud van paden, groenvoorzieningen en faciliteiten.
Grafsteen of Monument
De kosten voor een grafsteen of monument, inclusief plaatsing en inscripties.
Ilze Jansen Uitvaarten is bekend met de diverse begraafplaatsen in de regio. Wilt u weten wat de kosten zijn voor een begrafenis, neemt u dan contact met mij op.
Vooraf kennismaken en uw uitvaartwensen bespreken is ook mogelijk, geheel vrijblijvend en kosteloos. Tijdens dit gesprek informeer ik u over de vele mogelijkheden en de kosten die daarbij horen.