Kiest u voor een crematie?

Inmiddels is het grootste deel van alle uitvaarten een crematie. Waarom zou u kiezen voor een crematie? Lees hieronder waarom steeds meer mensen kiezen voor een waardig afscheid door crematie.

Een crematie: wat zijn de mogelijkheden?

Een crematie biedt tal van mogelijkheden en is meestal goedkoper dan een begrafenis. Dit komt omdat u geen graf hoeft aan te schaffen en er geen bijkomende kosten zijn zoals leges, onderhoud en verlenging van het grafrecht. Als u niet de behoefte heeft om een graf regelmatig te bezoeken, kan dit een reden zijn om voor crematie te kiezen. Crematie biedt ook meer mogelijkheden dan een begrafenis. Denk aan de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot de bestemming van de as als assieraden, verstrooiing op zee, en de mogelijkheid om de as te verdelen onder familieleden.

Het regelen van de crematie

U kiest zelf het crematorium. Ik ben op de hoogte van alle locaties in de regio, elk met een eigen sfeer en karakter. De samenkomst hoeft niet per se in de aula van het crematorium plaats te vinden, u kunt op iedere gewenste locatie het afscheid houden en daarna gezamenlijk naar het crematorium gaan. Veel crematoria bieden de mogelijkheid om bij het crematieproces aanwezig te zijn en zo een laatste groet te brengen

Crematie in besloten kring

Een crematie in besloten kring is een samenkomst waarbij alleen de naaste familieleden en vrienden aanwezig zijn. Veel crematoria hebben een kleinere ruimte zoals een familiekamer waar in alle rust afscheid genomen kan worden. Wanneer het afscheid op een andere locatie plaatsvindt kunt u aansluitend met een klein gezelschap uw dierbare naar het crematorium begeleiden.

De zes zekerheden

  • Heldere afspraken over uitvoering

  • Transparante kostenbegroting

  • Goede organisatie van de uitvaart

  • Bekwaam personeel

  • Doelmatige klachtenafhandeling

  • Klanttevredenheidsonderzoek

Stille crematie

Wat is een stille crematie?

Een stille crematie (ook wel technische crematie genoemd) is een crematie zonder voorafgaande bijeenkomst. Dit kan gewenst zijn als er geen afscheid plaatsvindt of als het afscheid op een andere locatie is. Bij sommige crematoria mag je de overledene naar de crematieruimte begeleiden, terwijl je bij andere crematoria afscheid neemt bij een speciale ingang of in een aparte ruimte van het crematoriumgebouw. Wanneer u aansluitend aan het afscheid de condoleance wil laten plaatsvinden op de externe locatie is het een mogelijkheid om uw dierbare ‘uit te zwaaien’. U begeleidt de overledene naar de rouwauto en middels een erehaag vindt de laatste groet plaats. Uw dierbare wordt door de uitvaartondernemer zonder naasten naar het crematorium gebracht.

Hoe lang duurt een crematie?

Het cremeren van het lichaam zelf duurt doorgaans ongeveer 60 tot 90 minuten. Deze tijd kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en gewicht van de overledene, het type kist of omhulsel dat wordt gebruikt, de temperatuur van de crematieoven (meestal tussen 800-1000°C) en de efficiëntie van de specifieke crematieapparatuur. Het is belangrijk te weten dat het cremeren niet alleen bestaat uit het verbrandingsproces. Na de crematie moet de as nog afkoelen voordat deze verder verwerkt kan worden, wat nog eens 30 tot 60 minuten in beslag neemt.

Wat gebeurt er met de as?

Ongeveer vier weken na de crematie wordt de as vrijgegeven. Na de crematie moet er een wettelijke wachttijd van minimaal één maand in acht worden genomen voordat de as opgehaald mag worden. Deze periode is bedoeld om nabestaanden de tijd te geven om weloverwogen beslissingen te nemen over de bestemming van de as als onderdeel van de rouwverwerking. U kunt de as begraven, bijzetten in een urnenmuur, thuis bewaren of verwerken in een sieraad. De as kan ook verstrooid worden op het strooiveld van de begraafplaats, of met een boot of vliegtuig. Wilt u de as elders verstrooien, dan moet u officieel toestemming vragen aan de grondeigenaar, hoewel dit in de praktijk zelden gebeurt.

Wat kost een crematie?

De kosten van een crematie maken een groot deel uit van de uitvaartkosten. Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis. Vaak worden deze gedekt door de uitvaartverzekering. Veel crematoria hebben eigen opbaarkamers, waardoor alles op één locatie kan plaatsvinden. Dit bespaart kosten voor een extern uitvaartcentrum, een rouwauto, volgauto’s en eventuele dragers.

Het is belangrijk om te weten dat de meeste crematoria vaste tijden hanteren. Bij het plannen van de bijeenkomst is het goed om rekening te houden met het aantal gasten, de sprekers, de duur van het programma en de hoeveelheid muziekstukken. Indien nodig kunnen de beschikbare tijden worden verlengd na overleg en tegen een meerprijs.

Ilze Jansen Uitvaarten is bekend met de crematoria in uw regio. Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de mogelijkheden van een stille crematie of juist een volledige crematie of wilt u meer inzichten in de de kosten van een crematie, neem dan gerust contact met mij op. En dan kijken we samen hoe we de crematie invulling kunnen geven.

Vooraf kennismaken en uw uitvaartwensen bespreken is ook mogelijk, geheel vrijblijvend en kosteloos. Tijdens dit gesprek informeer ik u over de vele mogelijkheden en de kosten die daarbij horen.

Wilt u liever rustig op uw gemak nadenken over de invulling van uw eigen crematie of de crematie van een naaste dan kunt u via het  contactformulier de "Laatste wensenlijst" aanvragen. Een handig boekje waarin u alles rondom een uitvaart kunt vastleggen.