Crazy coffins

Gepubliceerd op 30 juli 2024 om 09:59

Als het gaat om afscheid nemen is er veel mogelijk om de uitvaart persoonlijker te maken. Het leven vieren en gaan zoals je hebt geleefd wordt belangrijker in de vormgeving van het afscheid. Ieder afscheid weerspiegeld een uniek leven, dus waarom mag de uitvaartkist ook niet uniek zijn? Een zeer vooruitstrevend bedrijf als het gaat om persoonlijke uitvaartkisten is het Engelse bedrijf "Crazy Coffins". Daar is geen enkele vorm te gek.

Stel je voor: een enorme gitaar die door de straten wordt gedragen of een gigantische smartphone die ter aarde wordt besteld. Dit zijn geen rekwisieten voor een bijzondere theatervoorstelling, maar echte uitvaartkisten waarin mensen hun laatste reis maken.

Het Britse bedrijf is gespecialiseerd in deze bijzondere kisten. Zij werken nauw samen met hun opdrachtgevers (vaak nog bij leven) om hun visie tot leven te brengen. Het resultaat? Uitvaarten waar je direct kunt zien om wie het gaat.

Deze unieke uitvaartkisten weerspiegelen passies, hobby's of beroepen van overledenen. Ze bieden een laatste kans om hun persoonlijkheid te laten zien en misschien zelfs een glimlach op de gezichten van de nabestaanden te toveren. Van blackjacktafels tot skaters die hun eeuwige jump vangen in een plankvormige kist - de mogelijkheden zijn eindeloos.

Crazy Coffins past zeker niet bij iedereen, maar ze laten wel zien dat er ruimte is voor individualiteit en gepaste humor, zelfs wanneer we het hebben over onze laatste rustplaats. Ze nodigen ons uit om na te denken over hoe we herinnerd willen worden, tot en met het allerlaatste hoofdstuk.

En hoe zit het dan in Nederland?

In Nederland zien we ook zeker steeds vaker gepersonifieerde uitvaartkisten, maar eerlijk is eerlijk: zo bont als de Engelse mannen van Crazy Coffins het maken, zie je zelden in Nederland. Eén van de belangrijkste redenen is, dat er voor begraven en cremeren standaard maatvoering geldt. Toch bestaat ook bij "standaard" uitvaartkisten de mogelijk om er een persoonlijke expressie aan te geven.

Uitvaartkisten met gepersonifieerd ontwerp

Bij Vonea kun je elke (standaard) kist voor een crematie of begrafenis laten personaliseren met een ontwerp naar eigen wens. Met een pvc-vrije printfolie met daarop jouw eigen ontwerp, biedt dit bedrijf de mogelijkheid om de uitvaartkist te voorzien van een volledige wrap.

Dankzij de full-color printtechnologie kan alles gevisualiseerd worden. Was de overledene een voetbalfan? Een kist met een opdruk van een doel en bal is dan mogelijk. Of misschien hield de overledene van het strand? Ook een treffende foto van zeeschelpen kan op de kist worden weergegeven.

Duurzame Uitvaartkisten

En voor mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en daarmee hun persoonlijke voorkeur kenbaar willen maken, is er steeds meer mogelijk. Een milieuvriendelijke optie is de kartonnen grafkist, die een natuurlijke houtkleur heeft.

Daarnaast is er de GreenCoffin uitvaartmand, een duurzame en Fair Trade gecertificeerde optie, geproduceerd in minder welvarende regio’s. Beschikbaar in materialen zoals bamboe en bananenblad, combineert deze mand milieuvriendelijkheid met sociale verantwoordelijkheid. 

Uitvaartkist om te laten bekrijten 

En als je echt niet weet welke welke persoonlijke uitdrukking je wilt geven aan een uitvaartkist, dan kun je het natuurlijk ook over laten aan de nabestaanden. Of nog mooier: aan de kinderen van de nabestaanden. Deze speciale uitvaartkist  is voorzien van schoolbordverf en kan worden beschreven en getekend met schoolbordkrijt waarmee de kinderen een persoonlijke dimensie aan de kist kunnen geven.